Frågor och svar

Frågor och svar

-Vad är skillnaden mellan att lyssna på inspelningarna online och att få behandling på plats?


Inspelningarna "Djupavslappning" och "Jagstärkande avslappning" kan hjälpa dig att slappna av och berika dig med nya välgörande idéer och förhållningssätt. Denna typen av behandling kallas suggestionsterapi och innebär att klienten är tyst och bara lyssnar på min röst. För många kan detta vara allt som behövs.


Inspelningen "Läkande meditation" är mer lik mina behandlingar då den syftar till att medvetandegöra och läka sådant som finns i ditt inre. En behandling på plats blir såklart mer kraftfull än att lyssna på en inspelning. Under en behandling får du hela tiden  sätta ord på dina upplevelser, och jag hjälper dig komma djupare, bearbeta upplevelser och trauman som dyker upp, och hjälper dig finna svaren inom dig som kan ge dig nya mer välgörande förhållningssätt.


Lyssna online     Mer info om behandling på plats


- Jag tror inte jag kan bli hypnotiserad. Fungerar verkligen hypnosterapi?


Hypnos i terapisammanhang innebär att jag låter klienten blunda, slappna av, och släppa det "sociala spelet" och istället ha fullt fokus på sina inre upplevelser som exempelvis minnesbilder, känslor och kroppsförnimmelser. Det krävs ingen djup hypnoskänsla för att åstadkomma en lyckad behandling. 


Läs mer på sidan Vad är hypnos.


- Vågar jag lämna ut mina innersta tankar och känslor till dig?


Alla personer som någon gång funderat på att gå i terapi, har säkert ställt sig just denna frågan: Vågar jag utlämna mig inför en helt främmande person? Kan jag lita på att terapeuten kommer behandla mig med kärlek och respekt? Varför skulle terapeuten vilja lyssna på det jag har inom mig, när inte ens jag själv klarar av det?


Detta är en anledning till att jag erbjuder ett gratis introduktionssamtal, så att du får en chans att se vem jag är, innan du avgör om du vill påbörjar en behandling eller ej. Jag kommer att göra allt jag kan för att du ska känna dig trygg med mig som terapeut.


- Kan jag fastna i starka känslor om jag går i hypnosterapi? (kan mina symptom bli värre?)


Under hypnosterapi kan känslor som exempelvis sorg, rädsla eller ilska komma upp till ytan. Känslor som klienten kan ha försökt hålla tillbaka i många år. Att tillåta dessa känslor att få komma ut kan kännas ovant och rentav skrämmande, men också väldigt skönt att just lätta på det inre känslomässiga trycket.


Eftersom klienten under sessionen får större kontakt med sitt känsloliv, så kommer klienten efter sessionen ha lättare för att uppleva känslor. Men för varje session som vi gör så minskar också det totala känslomässiga trycket, och till sist finns det inte längre något inre övertryck av starka känslor.


Man kan likna det vid en hög vattenbehållare: Om man öppnar luckan i botten, så börjar vattnet forsa ut med full kraft, och man undrar om det någonsin ska ta slut. Min uppgift som terapeut blir då att hjälpa klienten så att det inte blir för mycket på en gång, och att regelbundet fylla på med nya välgörande tankar och suggestioner som klienten då allt lättare kan ta till sig. I många fall är det klienten själv som helt spontant finner nya förhållningssätt som kan hjälpa hen att lämna det gamla bakom sig. När "vattenbehållaren" är tömd så kommer det att kännas mycket bättre.


-Vilka symptom kan du hjälpa mig med?


Exempel på symptom som jag hjälper mina klienter med är: Stress, oro, dåligt självförtroende, depression, fobier, relationsproblem, psykosomatiska problem (huvudvärk, magproblem, etc.), ångest, ätstörningar, bristande sexlust, alkoholism, stamning, tvångstankar, tvångshandlingar, sömnproblem och utmattningssyndrom.


Jag erbjuder ett gratis introduktionssamtal, där du som klient kan berätta vilka problem du upplever, och där jag kan få en uppfattning om ifall jag kan hjälpa dig.


- Kan du "trolla bort" mina symptom med hypnos?


Hypnosterapi är en kraftfull behandlingsmetod, som ger snabbt resultat. Men hypnosterapi är inget "magiskt verktyg" som trollar bort alla problem på en gång. Hypnosterapi innebär ett terapeutiskt arbete mellan terapeut och klient. Jag använder hypnos som ett verktyg under mina terapisessioner. Detta innebär i korthet att klienten ligger/sitter i min reclinerfåtölj, slappnar av, och blundar. Klienten har då lättare för att gå in i sin egen inre värld, och kan med min hjälp lättare bryta destruktiva tankemönster, bli av med inre rädsla, och uppnå inre harmoni och styrka. 


- Jag minns min barndom som trygg. Måste man bearbeta minnen från barndomen för att lösa problem som uppkommit i vuxen ålder?


Det är olika från klient till klient. Hur vi hanterar kriser i vuxen ålder beror mycket på hur vi rustats som barn, hur stark självkänsla våra föräldrar lyckades att ge oss, etc. När det handlar om svårare psykisk ohälsa som panikångest eller djup depression, så krävs i allmänhet att vi arbetar med barndomen för att klienten ska kunna uppnå läkning på djupet.


- Hur många sessioner krävs det för att hjälpa mig?


Se sidan Behandlingsupplägg.


- Jag vill ha hjälp med min ångest, men jag vill inte att vi går in på relationen med min sambo. Den har ingenting med min panikångest att göra.


Tyvärr fungerar inte behandlingen så bra om man censurerar vissa tankar eller minnen. Det undermedvetna är gåtfullt. Om känslor förknippade med din relation till din sambo dyker upp under hypnoanalysen, behöver vi antagligen passera dem innan vi når den verkliga orsaken till din ångest.


- Kan du hjälpa barn?


Jag hjälper i vissa fall tonåringar, men jag gör en avvägning från fall till fall. Avvägningen gör jag efter utfört introduktionssamtal. 


- Kan jag lita på din tystnadsplikt?


Allt du berättar för mig stannar givetvis mellan oss. Jag skriver dessutom alla anteckningar på papper, då jag anser det som säkrare än att spara information digitalt. Den enda information som finns online är konversationer med mina klienter via epost, sms och Facebook Messenger.


Jag kan i undantagsfall rådgöra med en annan terapeut som också har tystnadsplikt, angående en klient.


Om det finns stor sannolikhet att klienten planerar att utföra ett allvarligt brott som äventyrar människors liv eller hälsa (mord, våldtäkt, sexuellt utnyttjande av minderårig, etc), kan jag göra en polisanmälan. Om en klient däremot berättar om ett allvarligt brott klienten redan utfört och det inte finns någon uppenbar risk för att klienten ska utföra ett liknande brott igen, håller jag på sekretessen - denna information stannar mellan oss. Däremot kan det hända att jag i detta fallet uppmuntrar klienten att själv göra en anmälan.


Det ska tilläggas att jag som alternativterapeut inte har någon lagstadgad tystnadsplikt, utan tystnadsplikten bygger enbart på förtroende.